ПЛЮС Али Абдала 

Aли Абдала се появи от бъдещето неочаквано и с лекота ни постави на кръстопътя на надеждите за българската музика. Пътят е ясен – посока ALI, виж какво има да сподели в ПЛЮС.  

 
  1. ПРЕДСТАВИ СЕ САМ 

Казвам се Али. Работя „дизайнер“ – седя на компютър, а в свободното си време съм вокал на прог-поп / авантгард / алтърнатив бандата ALI.

2. КОЯ Е ТВОЯТА АКТУАЛНА СЦЕНА И ЗАЩО Я ИЗБРА?

Виждам изключително много потенциал в публиката, която е от моето и малко по-възрастното поколение и която получава прекалено малко като локална музика, а може да даде страшно много на сцената. Проблемът е, че тези интелигентни, културни, изключително запознати със световната музика, социално ангажирани и достатъчно самостоятелни хора, до някаква степен са се отказали от БГ музиката и трябва да върнем вярата им в нея. Избрах да бъда от хората, които не се опитват да създават фалшиви мостове между стилове и поколения, а да се обръщам към връстниците си, чрез нашия общ маниер и музикален език.

3. КАК ТОВА, КОЕТО ОБИЧАШ ДА ПРАВИШ И ТОВА, С КОЕТО СЕ ИЗДЪРЖАШ, СЕ ПРЕСИЧАТ В ЖИВОТА ТИ?

През целия си живот се занимавам с изкуство – общо взето, покрил съм целия му спектър, смея да твърдя – на напълно професионално ниво и това ми дава самочувствието, че мога да оправдая всеки свой текст чрез музика или визуално, всяка своя музика, чрез текст и т.н. Изкуството е единственото първично нещо, което остава след нас и смятам за свой дълг да създам максимално много и разнообразен материал, докато съм на тая мъничка планетка.

4. КОЙ Е ЛЮБИМИЯТ ТИ ИНСТРУМЕНТ?

Китара, разбира се, но това не означава, че мога да свиря. Просто, като дипломиран индустриален дизайнер, ме удивява съвършената симбиоза между  дърворезба, електроника, лютиерство и ергономичен дизайн, събрани в едно простичко парче дърво.

5. ОПИШИ МУЗИКАТА, КОЯТО ПРАВИШ С ТРИ ДУМИ:

Музиката ми е ангажираща, с ангажиращи послания и моменти, които никога няма да ти позволят просто да си лафиш с аверчетата в кафенето, докато тече. Или ще спрете лафчето, за да слушате, или ще си тръгнете. Затова и не мисля, че ни пускат особено по кафенетата…

6. КОЯ Е НАЙ-ВЛИЯТЕЛНАТА ЛИЧНОСТ В ТВОЯТА СФЕРА?  

Прекалено много са, за да изброявам, имам огромен брой кумири, всеки – в неговата си уникална и непревземаема категория. Но като най-ярки в музиката се открояват Дейвид Боуи, Фреди Мъркюри, Елвис, Кийт Ричардс, Франк Заппа, Том Йорк. В останалите изкуства: Салвадор Дали, Уолт Дисни, Валтер Да Силва, Ярослав Вешин.

7. ЗА КАКВО ТЕ КРИТИКУВАТ НАЙ-ЧЕСТО? 

Че пея на английски. Повече от всичко останало. Забавното е, че аз съм закърмен с народна музика, тъй като съм наполовина от Разлог, обожавам народното ни творчество и цялата му необятна палитра, освен това съм завършил гимназия със златен медал по български и литература, а много от критикуващите не могат дори да си напишат името на български, без да допуснат правописна грешка.

8. ГОРДЕЕШ СЕ НАЙ-МНОГО СЪС… 

Групата си ALI и нашите фенове. Колкото и да не обичат момчетата да го изтъквам, с изключение на нашия басист, клавирист и продуцент – Калоян, ние сме колеги в IT компания, изключително далеч от всякаква сцена, без абсолютно никакъв опит с авторската музика, да не говорим за изпълнението ѝ на живо, пред хора (аз съм единственото изключение в бандата с опит) и за отрицателно време, с тези IT нърдове създадохме пълнокръвна група, която не отстъпва на големите имена тук и в същото време сме достатъчно смирени, за да осъзнаем колко огромна чест е за нас това. Абсолютно същото количество гордост изпитвам и към вече създадената ни фен-база, която е най-най-яката и културна тук и която се разраства с всеки ден, осъзнаваща, че развитието на новата сцена у нас зависи предимно от нея. 

9. БЕЗ КАКВО НЕ МОЖЕШ?

Без времето, в което пиша/музицирам/мисля/рисувам.

10. СПОМЕНИ ТРИ ИМЕНА, КОИТО ТЕ ВДЪХНОВЯВАТ?

Спартак, Стоичков, Нео. Истински и художествени примери за влиянието на мъничкото човече върху целия свят. И Никола Тесла!

11. КОЙ СИ МEЧТАЕШ ДА ТЕ АПЛОДИРА? 

Това вече не е мечта – интелигентни, културни, възпитани, емоционални хора и техните деца, които осъзнават, че са неизменна част от културното развитие на света.

12. КАКВО ОЗНАЧАВА ДА СИ СМЕЛ? 

Не зная. Аз не съм от особено смелите, но някой може и да не е съгласен с мен. Като цяло съм чувал, че да излезеш напред, с арабското си име, в България, като рокендрол изпълнител, работещ в офис, изглеждащ по начин, който няма нищо общо с рока и споделящ всяка своя мисъл във фейсбук и да си окей с това, си изисква определено количество „кохонес“. За фейсбук съм съгласен – има рок вокали, които са наркомани, отрепки, педофили, сексуални хищници, клептомани и шизофреници. Нека има и един, който е фейсбук клавиатурен активист, за предпочитане е, пред повечето от изброените.

13. КОЛКО ВАЖНИ СА ТЕХНОЛОГИИТЕ ЗА ТВОЕТО ИЗКУСТВО? 

Технологиите, като цяло, са изключително важни за всяка сфера на общественото развитие. Стига, разбира се, да осъзнаваш, че те служат на теб, а не ти на тях. Същото е и в музиката. Не можеш да създадеш вечна песен само с технологии. Можеш да създадеш летен хит, но нищо повече. И все пак, да не забравяме, че през 40-те, електрическата китара също е била нова технология. Излишно е да коментираме социални медии, приложения и т.н. В днешно време, явно това се смята за бъдещето на музиката. Ние можем само да се възползваме от това, но не и да му робуваме.

14. KОЯ Е ТВОЯТА ПРЕДПОЧИТАНА СОЦИАЛНА МРЕЖА? 

Фейсбук – защото моите връстници са предимно там и защото мога да споделям мнения, на езика на поколението ми. Бих предпочел Туитър, но тук той не е толкова популярен.

15. КАК СЕ ВИЖДАШ СЛЕД ДЕСЕТ ГОДИНИ? 

Надявам се с поне такова развитие, каквото имам в момента, в сравнение с преди десет години.

16. А КАКВО ЩЕ ПРАВИШ СЕГА? 

Ще се върна към работните си задачки, защото имам да предавам проект до 15:00, а този блиц ми изяде около 45 мин.