ПЛЮС Михаил Славов

Хард кор с нежна душа, Михаил Славов свири на китара в Expectations и вярва, че да се бориш докрай за нещата, в които вярваш е много повече от смислено – това е правилно. За вярата в сцената и защо комуникацията е важна, Мишо отговаря в Плюс.

1. ПРЕДСТАВИ СЕ САМ

Аз съм Мишо и свиря на китара в Expectations. Мечтата ми е повече хора истински да подкрепят нещата около тях, които имат значение.

2. КОЯ Е ТВОЯТА АКТУАЛНА СЦЕНА И ЗАЩО Я ИЗБРА?

Expectations е и винаги ще бъде част от локалната, a и ­– международна до някаква степен, хардкор пънк сцена, защото тази сцена съществува и се основава на много повече от музика. Музиката е едно от проявленията ѝ, но разговорите, обмяната на идеи, приятелствата и взаимопомощта са другата, по-важно страна. Възможността да бъдеш себе си и да се бориш докрай за нещата, в които вярваш, да направиш правилното нещо – това е, което ни кара да вярваме в тази сцена и тази музика.

3. КАК ТОВА, КОЕТО ОБИЧАШ ДА ПРАВИШ И ТОВА, С КОЕТО СЕ ИЗДЪРЖАШ, СЕ ПРЕСИЧАТ В ЖИВОТА ТИ?

Пресичат се главно във факта, че и в музиката, и в работата, честната и навременна комуникация определят всичко. Понякога срещаш хора, тотално различни в своя мироглед и визия за правене на нещата от теб, но трябва да се сработиш с тях. Другото е, че в маркетинг сферата, в която работя, трябва с едно послание да говориш на много хора, така че максимален брой от тях да се припознаят в него. В музиката, принципно нищо не “трябва”, но често се случва точно това – нашите лични преживявания да имат смисъл за напълно непознати хора. Макар и неконтролируеми, човешките емоции са в основата на нашия личен и колективен свят. Трябва да можем да ги разчитаме и разбираме поне.

4. КОЙ Е ЛЮБИМИЯТ ТИ ИНСТРУМЕНТ?

Китара. Разбираемо защо. Винаги съм искал да се науча да мога да свиря на барабани и да пея, но не се случи.

5. ОПИШИ МУЗИКАТА, КОЯТО ПРАВИШ С ТРИ ДУМИ:

Емоционална, енергична, динамична.

6. КОЯ Е НАЙ-ВЛИЯТЕЛНАТА ЛИЧНОСТ В ТВОЯТА СФЕРА?  

Има много хора, които са оказали влияние на мен и на останалите от бандата, но мисля, че по-скоро е важно, че в пънк сцената авторитетите и влиянието по принцип се подлагат на критика много повече отколкото в която и да е друга. Навсякъде по света локалните сцени са се изградили сами от нищото и са се научили да разчитат на себе си. Това го казвам, най-вече, за да подчертая, че като част от тази сцена всеки има право на глас и “влияние” – толкова, колкото е склонен да изрази и даде. Личностите идват и си отиват, но съграденото в общността, е това което остава. Това е най-важното за нашата сцена. Ако все пак трябва да кажа няколко имена, които са ми повлияли най-силно последните десет години и смятам, че са направили същото за много друго хора – Кърт Балу от Converge, Джеси Барнет от Stick To Your Guns и Пат Флин от Have Heart.

7. ЗА КАКВО ТЕ КРИТИКУВАТ НАЙ-ЧЕСТО?

Може би, че давам зор, че повтарям неща по сто пъти, че се “филмирам”, когато смятам, че нещо не върви по плана в главата ми. Обикновено критиката е основателна.

8. ГОРДЕЕШ СЕ НАЙ-МНОГО СЪС…

Вдъхновяващите хора, с които съм обграден. Всеки един от близките ми приятели е, човек, който прави нещо смислено, на което се възхищавам и се гордея с това. Без значение дали е музика, друго изкуство, кауза или бизнес. Гордея се с тях и съм благодарен, че ги познавам.

9. БЕЗ КАКВО НЕ МОЖЕШ?

Музика, близките ми хора и да видя морето поне няколко пъти в годината.

10. СПОМЕНИ ТРИ ИМЕНА, КОИТО ТЕ ВДЪХНОВЯВАТ?

По-горе казах три имена от международната сцена, освен на този въпрос да кажа три от локалната?! Иван Шентов, Дидо Пешев, както и всички хора, които поддържат жива Фабрика Автономия.

11. КОЙ СИ МEЧТАЕШ ДА ТЕ АПЛОДИРА?

По-скоро, аз бих аплодирал всички, които въпреки локалната реалност, продължават да правят смислени неща. И всички, които ги подкрепят по един или друг начин.

12. КАКВО ОЗНАЧАВА ДА СИ СМЕЛ?

Означава въпреки, че те е страх от избора и последствията, да избереш правилното, а не – лесното нещо.

13. ЗА КАКВО СЪЖАЛЯВАШ НАЙ-МНОГО?

От време на време, че не съм започнал или направил определени неща по-рано. Съжалявам и че понякога допускам да си изпусна нервите.

14. КАК СЕ ВИЖДАШ СЛЕД ДЕСЕТ ГОДИНИ?

Не много по-различен, просто по-стар и направил повече от нещата, които искам. Надявам се да бъда и все още искащ и търсещ нови неща. И видял повече красиви места.

15. А КАКВО ЩЕ ПРАВИШ СЕГА?

Ще се подготвям за предстоящите ни концерти и европейско турне през септември.