Stockholm на триото Scotopia е черно-бяла история за предимствата да бъдеш аутсайдер

Scotopia е първата доза свеж въздух за 2023 на българската алтернативна рок сцена. А днес е премиерата на Stockholm – първия официален сингъл на триото с любопитно име, оголен гръндж звук и пипнати рифове.

Scotopia са Пламен, Михаел и Йордан, които създават групата преди десет години и постепенно я превръщат от неангажиращо хоби между приятели в безапелационен победител в конкурса „Силата на неизвестните“, организиран от Радио Тангра Мега Рок и звукозаписното студио Audioslot през 2021 г. С първото място се ражда и Thumbsucker – първият сингъл, записан от фронтмена на Оdd Crew Васко Райков като награда от конкурса, чието четвърто издание започна преди броени дни. 

Вдъхновени от класическия гръндж звук, но упорито затвърждаващи собствения си оригинален саунд, с над 20 авторски песни, концерти и записи в България, както и в Woodway Studio, Австрия, след безброй репетиции, триото продължава да работи усилено върху нови парчета и най-после е готово с дебютен сингъл, видео и албум. Днес Пламен, Михаел и Йордан за първи път пускат фенове зад завесите на своя тесен приятелски кръг и представят уверено първата си песен с видео в официалния YouTube канал на ScotopiaStockholm е sneak peak от дебютния им албум Cimmerian Red и изключително любима на тримата песен, свирена и доразработвана с месеци, за да се превърне в песента, на която групата винаги разчита да открие репетициите и концертите си. 

­

Stockholm е творчески опит да се осъзнаят двусмислените и често – лицемерни, отношения между хората и фикс идеята, че нещо може да бъде изключително важно в контраст с неспособността на човек да жертва себе си именно в името на това нещо. 

Видеото към песента, заснето през октомври 2022 г. от Петър Димов-Българевеца, по идея на бандата, е вдъхновено от филма „Down By Law“ на Джим Джармуш – абсолютна черно-бяла класика за трима неприспособими аутсайдери. 

Вече част и от независимото обединение на български артисти Projector Plus, Scotopia се движи със забележителен ентусиазъм, подготвяйки се за още много концерти у нас и в чужбина, за още записи, още песни и албуми и още много, много репетиции. Cimmerian Red се материализира тази пролет, а амбициозните планове на триото включват и премиера на живо на дебютния албум още следващия месец на клубен гиг в София.