Обичаш независимата българска музика? 

10 лесни начина да подкрепиш любимите си музиканти

Живеем в епоха, доминирана от поп културни феномени, мейнстрийм артисти и световни суперзвезди. Колко лесно е да не забележиш страхотните умения, талант и културното значение на местните банди при свръх предлагането и необозримия океан от музика, който интернет и социалните мрежи предлагат. А младите, дебютантите и независимите артисти играят истински важна роля в оформянето на музикалната среда, вдъхват живот на общностите, създават емоции, които не можем да сравним с други. 

Да изявиш подкрепата си за някоя местна банда, освен че автоматично ти носи нова и интересна музика за собствен кеф, обогатява и подпомага развитието на местната музикална сцена и културата в средата ти, а и твоя личен меломански вкус. 

А това дори не е трудно или скъпо. Join the Rebellion с 10 лесни начина да подкрепиш любимите си артисти:

1. Последвай ги в социалните медии 

Ако харесваш някоя група или пък си просто си любопитен да научиш нещо повече за нея, дай ѝ по един „like“ в YouTube, Facebook, последвай я в Instagram или в TikTok. Не просто ще можеш да следиш за нови парчета и концерти, но и ще ѝ помогнеш по органичен начин да увеличи популярността си както сред слушателите, така и сред организаторите на събития, за които тези цифри имат значение. Коментирай, когато харесваш новото им видео, коментирай и когато не го. 

2. Стриймвай смело тяхната музика

Слушай музиката на любимия си артист в платформи за стрийминг като Spotify, Apple Music или YouTube. Това не само увеличава видимостта им, но и им помага да генерират приходи и да продължават да създават музика. 

3. Споделяй музиката им

Sharing is caring! Ако харесaш някое парче, сподели го онлайн. Не струва нищо, а онлайн споделянето създава възможности за малките местни групи да привлекат нови фенове и да изградят свои нови лоялни последователи. Реално, твоята онлайн платформа действа като „виртуална сцена“, позволявайки на музиката им да достигне до хора, които вероятно не биха ги открили сами. 

4. Прави плейлисти 

Ако има песен, която много ти харесва, можеш да я добавиш към своя плейлист в Spotify. Това е особено важно в премиерния ден на песента. Направи споделен плейлист заедно с приятелите си, където да добавяте нови и любими парчета от местните артисти, които ви харесват.

5. Използвай тяхната музика, за да създаваш видео съдържание

Ако си запален потребител на TikTok или редовно публикуваш Instagram сторита, просто добавяй музиката на любимите си групи за фон към твоето видео съдържание. Колкото по-често се появява тя, толкова повече хора ще я разпознаят, особено, ако видеоклипът ти успее да стане viral. 

6. Посещавай концертите им

Това може би е най-важната и лична подкрепа, а и уважение, които може да проявиш към твоята любима банда. Просто се опитай да присъстваш на техните изпълнения на живо на концерти, фестове, акустични свирения в барове и всякакви събития с тяхно участие. А ако любимата ти група все още не е на хедлайнер позиция в програмата на фестивала, е още по-важно да бъдеш навреме, когато вратите отварят, за да заявиш подкрепата си. Артистите обичат контакта с публиката и присъствието ти не само ще ги мотивира и повдигне духа им, но и ще допринесе за цялостното настроение на лaйва. Това, че ти си там, пред тях, е безценен жест и им дава фокус и енергия да продължат. Доведи и приятели. 

7. Купувай си техен мърч 

Изключително директен и полезен начин да подкрепиш любимата си банда, е да си закупиш от техния мърч. Този жест буквално захранва финансово артистите, винаги е готин подарък за един запален фен на бандата и тази “униформа” автоматично те прави част от тяхната общност. 

8. Носи мърча и го показвай 

В ерата на социалните мрежи, споделянето на селфита с мърча на любимия артист и отбелязването му ще помогне много за неговата разпознаваемост, а и за привличането на нови слушатели. Ти си ходещата реклама на любимите си артисти. 

9. Купувай музиката им  

Ако искаш не само да подкрепиш любимия си изпълнител, но и да го зарадваш искрено, купи си музиката му. Албумите на музикантите се продават най-често на участията им на живо или чрез директно закупуване от техния уебсайт, но има и малки местни музикални магазинчета, които подкрепят независимите артисти и им дават възможност да продават дискове и свои плочи. Следи и bandcamp платформата на любимата си група, от където можеш да си купиш цял албум онлайн или пък само най-новия сингъл.

10. Предложи им участие на частно събитие 

Нуждаеш се от музика на живо за събитие? Предстои ти рожден ден, сватба, тиймбилдинг? Защо не се свържеш с местните музиканти, които харесваш. Ако някой твой приятел си търси група за събитие на живо, просто, тагни любимите си музиканти. Някои от тях с удоволствие биха се включили и в по-малки партита и домашни събирания. 

Оказва се, че едни от най-добрите начини да подкрепиш независимите местни артисти дори не включват разходи. Феновете са пулсът на музиката. Те захранват артистите с енергията да създават, смелостта да се бунтуват и да продължават да разширяват границите. Фенската страст и непоколебимата им подкрепа карат тази сцена да живее и превръщат музиката в неудържима сила, без която не можем. 

Просто им покажи колко важна е музиката им за теб и ще им дадеш импулс за нова.

Because good music matters.