Плюс Рая Руменова

Вдъхновена от силните текстове и атмосферата на The List, Рая Руменова сама пожелава да режисира новата песен на ALI. А това, че харесва музиката, е в основата на впечатляващия ѝ видеоклип. При създаването на образите и персонажите, Рая се вдъхновява от филма „Joker“, като стремежът ѝ е да пренесе тази налудничава енергия във визията на видеото. Няма съмнение, че е успяла, а на помощ в деня на снимките, освен изключително отдадения екип на продукцията, ѝ идва и …мъглата. Неочакваният природен феномен е „приятната изненада, която носи и вълнуващата възможност за създаване на естествена мистериозна атмосфера“, споделя Рая за нашия ПЛЮС. 

1. КОЯ Е РАЯ И КАКВА Е НЕЙНАТА МЕЧТА?

Рая Руменова има безброй мечти! Да работя с режисьори като Yorgos Lanthimos и Wes Anderson, да режисирам филм с Jim Carrey, да снимам музикален клип на групата Paramore или Florence and The Machines, да живея бохемски в къща на брега на морето.

2. КОЯ Е ТВОЯТА АКТУАЛНА СЦЕНА И ЗАЩО Я ИЗБРА?

Мисля че, по-скоро тя избра мен – музикалната сцена. Може би, защото съм меломан, а може би – защото в създаването на музикални клипове има и голяма креативна свобода.

3. КАК ТОВА, КОЕТО ОБИЧАШ ДА ПРАВИШ И ТОВА, С КОЕТО СЕ ИЗДЪРЖАШ, СЕ ПРЕСИЧАТ В ЖИВОТА ТИ? 

Колкото и клиширано да звучи, съм голяма късметлийка, защото правя това, в което горя и обичам – режисурата.

4. КОЙ Е ЛЮБИМИЯТ ТИ ИНСТРУМЕНТ?

Всичко аналогово ми е любимо – филмов фотоапарат, фотоапарат за моментни снимки, VHS видеокамера, музикални плочи и т.н.

5. КАК БИ ОПИСАЛА ВИДЕОКЛИПОВЕТЕ, КОИТО ПРАВИШ С ТРИ ДУМИ:

Разказвателни, необикновени, креативни. 


6. КОЯ Е НАЙ-ВЛИЯТЕЛНАТА ЛИЧНОСТ В ТВОЯТА СФЕРА?

Напоследък често се вдъхновявам от филмите на Yorgos Lanthimos, въпреки че има още толкова много личности, в които намирам вдъхновение – Frida Kahlo, Marina Abramović, Elvis Presley, Amy Winehouse.

7. ЗА КАКВО ТЕ КРИТИКУВАТ НАЙ-ЧЕСТО? 

Честа критика от хората, които ме познават добре е, че съм перфекционист и че трябва да се науча да преживявам по-лесно малките несъвършенства.

8. ГОРДЕЕШ СЕ НАЙ-МНОГО СЪС… 
Пътят, който извървях, за да стигна до тук.

9. БЕЗ КАКВО НЕ МОЖЕШ?

Без семейството и близките ми.

10. СПОМЕНИ ТРИ ИМЕНА, КОИТО ТЕ ВДЪХНОВЯВАТ?

На световно ниво има много вдъхновяващи режисьори, но – Stanley Kubrick, David Lynch, Tim Burton.

11. КОЙ СИ МEЧТАЕШ ДА АПЛОДИРА РАБОТАТА ТИ?

Като режисьор, мечтая за аплодисменти както от публиката, така и от колегите творци, които оценяват дълбочината, емоцията и въздействието на моята работа.

12. КАКВО ОЗНАЧАВА ДА СИ СМЕЛ? 

Означава да следваш интуицията си независимо от логиката.

13. ЗА КАКВО СЪЖАЛЯВАШ НАЙ-МНОГО?

Понякога съжалявам за пропуснатите възможности да реализирам напълно потенциала на даден проект поради ограничения или компромиси.

14. КАК СЕ ВИЖДАШ СЛЕД ДЕСЕТ ГОДИНИ? 

С усмивка на лицето, горда и благодарна от постигнатото в професионален и личен план.

15 А КАКВО ЩЕ ПРАВИШ СЕГА?

Ще продължавам да творя.