ПЛЮС Николай Воденичаров – Никеца

Никеца, който чува музика в главата си, е получил толкова определения и комплименти през годините, в които кръстосва българските сцени соло или с Casual Threesome, че едва ли ще успеем да ги изброим. Копие на Джагър, пее като Стивън Тейлър, най-добрият Исус… Но истината е, че вихърът талант и творческият съзидателен хаос на артиста Николай Воденичаров не съществуват в друго измерение и са безподобни. 

  1. ПРЕДСТАВИ СЕ САМ

Здравейте, аз съм Николай Воденичаров – Никеца.

2. КОЯ Е ТВОЯТА АКТУАЛНА СЦЕНА И ЗАЩО Я ИЗБРА?

Сцената избира мен. А аз обичам най-различни сцени в зависимост от това каква роля ще изпълнявам на нея. Мечтал съм си за сцена с рокендрол банда, за театрална сцена, за опера. Сега имам възможността и удоволствието да си изкарвам страхотно и на трите сцени! 

3. КАК ТОВА, КОЕТО ОБИЧАШ ДА ПРАВИШ И ТОВА, С КОЕТО СЕ ИЗДЪРЖАШ, СЕ ПРЕСИЧАТ В ЖИВОТА ТИ? 

Дори писането на тези изречения приемам като част от работата ми, което за щастие е и точно това, което обичам да правя. След малко сме на репетиции с театъра… а по-късно ще репетираме с момчетата за REBEL REBEL. Така имам цели месеци, в които нямам нито един почивен ден и се чувствам много добре.

4. КОЙ Е ЛЮБИМИЯТ ТИ ИНСТРУМЕНТ?

Акустична китара с метални струни. Това е първият инструмент, който хванах в ръцете си. Това е и инструментът, на който най-често композирам музиката си. Една от любимите ми сцени, без значение какъв е нейният размер, е тази, на която съм само аз и акустичната ми китара. 

5. ОПИШИ МУЗИКАТА, КОЯТО ПРАВИШ С ТРИ ДУМИ:

Някой // Пред // Който.
Така се казва следващата ми песен, която записахме с Иван Лечев, Пифа и Мартист. Очаквайте я много скоро!

6. КОЯ Е НАЙ-ВЛИЯТЕЛНАТА ЛИЧНОСТ В ТВОЯТА СФЕРА?  

О, много са. Много е и хубаво, че се увеличават. Определено има подем на българската сцена. Скоро си мислих, че на този етап освен да творя и играя, ми е много интересно да следя изпълнители като Керана, ALI, Миро Иванов, No More Many More, Jin Monic, Hayes & Y, Jeremy?, PIF, всички в Projector Plus са право в крак с времето, изпълнители, които са актуални и имат с какво да ме вълнуват, пичовете от Cool Den пък са пример за нови влиятелни личности. Доказалите се музиканти като Иван Лечев, Любо Киров, Графа, Стефан Вълдобрев също продължават да са турбо активни, което много ме радва. Тангра звучат убийствено и набират и нови фенове. И, разбира се, огромно ЕВАЛА на Лили Иванова и целия ѝ екип за това мащабно турне тази година. Явно са доста, които „влияят“ и така е хубаво.

7. ЗА КАКВО ТЕ КРИТИКУВАТ НАЙ-ЧЕСТО? 

Че съм тъжен, че съм щастлив, че съм смел, че съм страхлив, че съм надут, че съм скромен… За доста неща бивам критикуван. Критиката си вирее. Аз си се критикувам първи.

8. ГОРДЕЕШ СЕ НАЙ-МНОГО СЪС… 

С близките ми същества и това, което ми дават. Гордея се и с песните, които пиша, за да преодолея или премина през някакво емоционално състояние. 

9. БЕЗ КАКВО НЕ МОЖЕШ?

Без дори да се замисля, не мога без музика, защото тя наистина не спира в главата ми…. Не знам…ако спре…може и да не мога повече (смее се).

10. СПОМЕНИ ТРИ ИМЕНА, КОИТО ТЕ ВДЪХНОВЯВАТ?

Много споменах и не искам да забравя, повторя или обидя някой, защото има още. Веднага ми идва Владимир Михайлов, Веселка Кунчева, Милица Гладнишка, Цвети Пеняшки… 

11. КОЙ СИ МEЧТАЕШ ДА ТЕ АПЛОДИРА? 

На който му харесва. Всеки аплодиращ е постижение, любов, вълнение, емоция, вдъхновение, усмивка, сълза…. Не бих отказал да ме аплодира Стивън Тайлър… Бих го качил на сцената при мен веднага!

12. КАКВО ОЗНАЧАВА ДА СИ СМЕЛ? 

Да си верен на вдъхновението си.

13. КОЛКО ВАЖНИ СА ТЕХНОЛОГИИТЕ ЗА ТВОЕТО ИЗКУСТВО?

Не са ми от първа важност технологиите. Често си представям, че електричеството на цялата планета просто изчезва. Тогава аз и акустичната ми китара пак ще си изкарваме страхотно. Тогава например концертите ще са още по-сакрално място, защото другаде няма да можеш да слушаш музика и всички ще мълчат и ще слушат със затаен дъх.

14. КОЯ Е ТВОЯТА ПРЕДПОЧИТАНА СОЦИАЛНА МРЕЖА?

Концерт, спектакъл, представление. Иначе, си ме кефи да си цикля във Facebook, където синаправих акаунт преди години с цел разгласяване на изкуството ми – „естесвото“ както казва Мирето Иванов, обичайният заподозрян. 

15. КАК СЕ ВИЖДАШ СЛЕД ДЕСЕТ ГОДИНИ? 

Отново да пея „След 10 Години“ с Иван Лечев.

16. А КАКВО ЩЕ ПРАВИШ СЕГА?

Ще гледам „Приятели“.