ПЛЮС Пламен Михайлов

Пламен Михайлов е фронтменът на триото с мистично име Scotopia. За да разберете този термин и заглавие на алтернативната рок банда, си представете, че сте се изгубили в гъста гора и се опитвате да намерите пътя към дома. Със залеза на слънцето и настъпването на тъмнината става все по-трудно да видите пътя пред себе си. Очите ви трудно се приспособяват към условията на слаба светлина и започвате да се спъвате в неясни обекти, което прави пътуването ви още по-коварно. Скотопията е мощна метафора за житейските преживявания, a музиката – символ на надеждата за намиране на нови и творчески начини за преодоляване на предизвикателствата. Пламен, който пее и свири на китара и мечтае класическата и важна колекция на Criterion Collection да стане достъпна и в Европа, отговаря в Плюс. 

1.   ПРЕДСТАВИ СЕ САМ.

Аз съм Пламен Михайлов и съм фронтмен на Scotopia. 

2.   КОЯ Е ТВОЯТА АКТУАЛНА СЦЕНА И ЗАЩО Я ИЗБРА?

Предполагам, възможно най-актуалната ми сцена би следвало да е музиката, която правим с групата. Всичко останало, което слушам като изпълнители и жанрове, по-скоро води към тази сцена. Не знам дали съм я избрал или по-скоро лека-полека съм достигнал до нея, но ме кара да се чувствам комфортно. 

3. КАК ТОВА, КОЕТО ОБИЧАШ ДА ПРАВИШ И ТОВА, С КОЕТО СЕ ИЗДЪРЖАШ, СЕ ПРЕСИЧАТ В ЖИВОТА ТИ?

Вярвам, че е редно да бъдат разделени. Фокусът да пада поетапно там, където е необходимо. Не смятам, че човек, който се занимава с музика и има друга професия, успява да пресече и съчетае двете неща по правилен начин, защото са тотално различни. Те са два отделни пътя и самият човек премества себе си от единия в другия, за да може да даде максимално много и на двата по отделно. Почти невъзможно е докато свириш и пееш, умът ти да е в странични работни ангажименти. 

4. КОЙ Е ЛЮБИМИЯТ ТИ ИНСТРУМЕНТ?

Бих казал китара, защото свиря на такава. Но генерално мога да харесам всеки, стига да е в правилния контекст и изпълнение. 

5. ОПИШИ МУЗИКАТА, КОЯТО ПРАВИШ С ТРИ ДУМИ:

Надявам. Се. Хубава.

6. КОЯ Е НАЙ-ВЛИЯТЕЛНАТА ЛИЧНОСТ В ТВОЯТА СФЕРА? 

Ако е влиятелна от гледна точка на повлияване като вдъхновение, то тогава за всеки трябва да е различна.   

7.   ЗА КАКВО ТЕ КРИТИКУВАТ НАЙ-ЧЕСТО?

За трудно преодолимия остатъчен ученически манталитет да оставям всичко за последния момент, което често води до съспенс в околните. 

8.   ГОРДЕЕШ СЕ НАЙ-МНОГО СЪС…

Да кажем с дебютния албум на групата – Cimmerian Red. Поне докато не излезе вторият.

9.   БЕЗ КАКВО НЕ МОЖЕШ?

Не бих издържал и един ден без себе си. Разбира се, има ги и останалите неща като семейство, приятели, добра музика… 

10. СПОМЕНИ ТРИ ИМЕНА, КОИТО ТЕ ВДЪХНОВЯВАТ?

Мога две: Йордан Паунов и Михаел Найденов, останалите членове на Scotopia.

11. КОЙ СИ МEЧТАЕШ ДА ТЕ АПЛОДИРА?

Не съм имал такива мечти. Ами, ако този човек те аплодира поради “синдромa на ръкопляскането”, тогава брои ли се?

12. КАКВО ОЗНАЧАВА ДА СИ СМЕЛ?

Смелостта е нещо субективно и всеки намира свое обяснение относно това какво го прави смел или какво не. Дадена моя постъпка, реакция, може да се струва смела в очите на някой друг, но не и в моите собствени, например. И прави ли ме тя смел по принцип или повече ситуационно? 

13. ЗА КАКВО СЪЖАЛЯВАШ НАЙ-МНОГО?

Обърках изписването на телефонния си номер и поради тази причина куриерът, носещ front-of-stage билетите за концерта на Крис Корнел в Пловдив не е успял да се свърже с мен. Поради тази причина се наложи да бъдем по-назад. 

14. КАК СЕ ВИЖДАШ СЛЕД ДЕСЕТ ГОДИНИ?

С много повече песни и няколко албума повече. 

15. А КАКВО ЩЕ ПРАВИШ СЕГА? 

Ще редактирам написаното по-горе.