Посланици на Бунта – Снежка Пенева 

Свободният дух се нуждае не само от собствени химни, но и от собствено място, което да нарече свой дом. През 2023 Rebel Rebel намира своя морски „дом“ в бар Ментол във Варна. Спасителното място на брега на морето не само за хората от Варна, но и за всички гости на града в летните месеци, се управлява и пали от Снежка Пенева. Динамо “висок стандарт” и близък приятел на много български музиканти разказва за клуба и за авантюрата Rebel Rebel By The Sea Edition.

Вашият клуб е емблематично място във Варна. Разкажете накратко историята му. Каква беше концепцията, промени ли се тя с времето? 

Всъщност клуб Ментол започна от едно много мъничко място на закрито за не повече от 50 човека, с много малка сцена, на която имаше предимно джаз концерти. И преди точно 10 години се преместихме на плажа и Ментол се разшири – и като място, и като идея. Тогава малко променихме и концепцията като включихме и различни жанрове – джаз, поп, алтърнатив. И по-голямата сцена ни даде възможност да събираме различни хора с различната музика, която звучи в Ментол вече 15 години. Явно сме напипали вярната концепция. 

А защо Ментол? Кой е кръстник на бара?

Тази история ми е любима, макар и малко смешна. Но аз пуша цигари Ментол и с едни мои приятелки от Ирландия имаме закачка, че щом пуша „menthol”, сигурно съм малко „mental” в смисъла на „лудичка“. И, да, определено има някаква доза лудост, но пък в същото време, името звучи някак свежо. Идеята дойде като светкавица и си остана така – разпознаваемо и звучи добре на всички езици. 

Как оценявате културния живот във Варна в последните години? Какво още може да се направи, според Вас? Какви са предизвикателствата в тази насока?

Май трябва да започна с едно сериозно „Ох“, защото културният живот във Варна се случва не заради, а въпреки, институциите, които трябва да ни подкрепят, като не визирам само локалните, ами като цяло – и националните политики за културен живот. За щастие, във Варна има страшно много будни хора, на които някак патриотично им се прави музика и са решили да останат на местна почва. Добре се развиват не само клубовете за жива музика и за гостуващи селектори на музика, но и хората, които се занимават с аранжименти, с писане на музика, мюзикъли. Около нас има една огромна част приятели музиканти, които абсолютно последователно се опитват да градят сцени и независими проекти, така че в това отношение поне – Варна върви много добре. За съжаление, все още е много откъсната от другата част на страната и всичко е много далечно. Трудно преместваме музиканти, трудно преместваме големи проекти, трудно се случват логистиките с това, което е може би е клубният живот в София и в Пловдив. Но пък се опитваме. 

Какъв е смисълът да се подкрепя българската музика? А лично за Вас?

Огромен! Смисълът е огромен, защото имаме адски читави музиканти, наистина на световно ниво и то във всички жанрове, като започнем от класиката, през поп, през джаза, през по-хард и алтърнатив жанровете. Хубаво е, когато представяш един проект и той е изцяло български и авторски. Вярвам, че това възпитава много. За мен лично е страшно удоволствие да даваме сцена на такива проекти, да видим как реагират хората на българската продукция. Това си говорихме и с Деница /Прожектор Плюс/, че ние всъщност не сме просто деятели, а направо фадроми, които се опитват да изравят пътеки. И такива хора – малко романтици, малко идеалисти, са абсолютно нужни, това е част от отделянето ни, като самосъзнание и като гордост, така че трябва да се прави. Мисионерско е, все още е много неблагодарно, обаче е повече от нужно. Просто не коментираш защо, коментираш как. 

В бара се изявяват много и различни музиканти – какви са Вашите наблюдения от българската музика напоследък какво Ви прави впечатление? Кой беше последният концерт или артист, който ви изненада приятно?

Всяка година има ужасно приятни изненади. Понякога, може би не толкова често, колкото ни се иска, но датите в едно лято, в един наш музикален сезон са преброени и не успяваме да дадем сцена на съвсем нечувани от нас проекти. Това, което ми прави впечатление, обаче, е че пандемията помогна малко на музикантите – да се вглъбят, да станат по-плътни като изказ и като концепция, има голяма разлика след това принудително затваряне, което ни се случи. Мисля, че на доста от тях им е „светнало“ какво искат хората. А според мен, те искат искреност, искат заявление и искат да е свършена работата. Така, че категорично мога да кажа, че има огромен подем. 

Rebel Rebel Fest 2023 ще се проведе в бар Ментол на 8-9  септември за първи път ли ви се случва да сте домакин на цял един фест? Разкажете повече как сте стигна  до колаборацията с Projector Plus по това събитие. 

Работили сме по други фестивали преди години, Бразобразие, с Брас Асоциация, два пъти подред. Там се доверихме на техния опит, тъй като те имаха много сериозен такъв с планирането и за това как се прави фестивал, но като домакин си е предизвикателство. 

Сега с Rebel Rebel се хвърляме в тази авантюра с Projector Plus до голяма степен по интуиция. Имаме общи цели, общ вкус и усещането за тази колаборация беше много бързо и много силно. Беше абсолютно естествено: „Давай да скачаме и да го правим!“. 

Какви са предимствата и предизвикателството на един фестивал, спрямо единичен концерт за вас като домакин на събитието?

Различното е мащабът. Но, когато има добри практики, които се следват на един концерт и когато имаш насреща един организиран и много подреден и целенасочен организатор като Projector Plus, просто няма кой знае какви предизвикателства. Може би дисциплината на бандите, но някак не се притеснявам, а и общо взето, малко лудост винаги трябва, за да се захванеш с такова нещо. 

Част от групите на  Rebel Rebel Fest 2023 са свирили в бар Ментол и преди, но някои са напълно непознати за клуба. Имате ли впечатленията от тях?

За мен предизвикателството е двойно в това отношение, защото не познавам добре повечето от групите. Но това е страхотно! Защото точно това е и идеята – да дадем сцена на музика, която варненци и гостите на града до този момент не са слушали, не са имали възможност да чуят на живо. Затова подборът от страна на организаторите е много важен – сред групите има такива, които са ни били гости – No More Many More,  Анимационерите, Гриша Георгиев, като част от друга банда. Има и една американска, абсолютно нова група за нас – Trope, по-твърди, алтернативни и нишови артисти като Hellion Stone, Soundprophet. Ще бъде интересно. Rebel Rebel е една забъркана рецепта, кoято трябва да се опита – ще е различно, достъпно е присъствието на този фестивал и времето е повече от прекрасно избрано за две чудни морски септемврийски вечери с хубава музика.

Какво би била рецептата за идеалния Rebel Rebel коктейл?

Качествени напитки, плаж, слънце, музика и готини усмихнати хора. Мисля, че това е перфектната рецепта за коктейл, за който и да е фестивал. Оттук нататък, ще го мислим, ще видим. 

Какво за вас е бунтът? Символ на какво е Rebel Rebel? Това е наистина сериозен въпрос, защото напоследък, като че ли бунтът стана опитът да бъдем нормални, да слушаме хубава музика, да живеем нормално. И не знам колко е тъжно да кажем, че всъщност бунтарско е да не отстъпваш от принципите си, да не се отдаваш на комерса и на пошлостта. По-скоро, бунтът е да имаш „топките“ да излезеш и да кажеш чрез музиката това, което имаш да кажеш –  това, което дълбоко уважаваме в музиката от 70-те, 80-те, 90-те години. И съм убедена, че музикантите и днес имат какво да кажат, просто им трябва смелост, за да излязат да го кажат.