Посланици на Бунта – TROPE 

Маниакален стремеж към свобода,музиката като призвание и колко лесно е да бъдеш мил бунтар

Единствената чужда банда на Rebel Rebel By The Sea 2023 всъщност не е никак чужда на българската публика. На морския Rebel се включва алтернативната прог рок група от Лос Анджелис, Калифорния – Trope. Diana Studenberg и Moonhead бяха част от дебюта на Rebel Rebel през 2021, когато представиха дебютния си албум и в България. Концепцията на “Eleutheromania” е концепцията в основата и на бунта – “маниакален стремеж към свобода”, който прелива от тяхната музика, която жадува да се освободи от шаблоните. От тогава Trope имат песен, селектирана в официалния Rock Hard плейлист на Spotify, Даяна влезе в класацията на Heavy Mag’s Top 40 Female Rock Acts за изданието Ladies of Rock Edition и бандата беше на турне с легендарни групи като King X, Haken, Symphony X и Pineapple Thief! 

Музиката на Trope съчетава хипнотични ритми с мрачни, прогресивни елементи, а деликатните до истерия вокали на супер талантливата им фронтдама обогатяват още повече техния звук и със сигурност ще причинят вълнение на морския бряг до Ментол на 9 септември.

Габриела Ничева разговаря с Тrope под Прожектора в навечерието на фестивала.

В интервюто Дейв и Даяна споделят за началото на своя музикален път и за това как Trope се събира като банда. Дуото разказва за музиката като призвание, което самò те намира. Пеенето винаги е съпътствало живота на Даяна, но за Дейв – силата на музиката е животоспасяваща. Вдъхновение намират във всичко около себе си. Дейв разкрива, че музиката му извира от желанието да бъдеш чут, да бъдеш оценен, както и от чистия копнеж. В разговора става дума и за тенденциите в днешно време – колко лесно е да съдиш, а колко трудно и направо – бунтарско, е да си добър. Те виждат бунта като смелостта да бъдеш себе си, да бъдеш добронамерен в един свят, който рядко оценява тези деликатни качества. Това, което ги впечатлява в България, освен интересните артисти, които срещат и бързо стават техни приятели, е това, че хората у нас: „Правят това, което кажат.“ 

Trope разказват за преживяванията си по време турнето им с King’s X в Щатите, където научават много и печелят одобрението на верните фенове, повечето от които – музиканти, на легендарната банда. Като хора на изкуството Даяна и Дейв намират спасение и смисъл и в други креативни сфери, най-вече в актьорското майсторство, с което се занимават и двамата.  

В момента Trope работят върху нов двоен албум на име “Dyad” или „две“, защото са двама.  Споделят, че се опитват да разнообразят съдържанието, създавайки различни парчета – от такива в любимия им прогресив до по-чисти песенни форми, които напомнят алтернативния звук на Alice in Chains и Radiohead.

В специалния разговор под Прожектора Даяна и Дейв споделят своите наблюдения и впечатления от България, за хората, ценностите, културата и приятелството. Двамата нямат търпение да се върнат у нас и да изпитат всичко, което Rebel Rebel By The Sea ще им предложи, а Дейв ни уверява, че България за него е втори дом. 

Целия разговор с Trope, гледайте тук.