10 истории за 10 песни за 10 години No More Many More

No More Many More са научили много през десетилетието си на българската музикална сцена, но едно е сигурно: алтернативната група остава вярна на своя стил и смислени текстове на български език, а гласът им вече е разпознаваем не само за верните им фенове, но и за широката публика. Фронтменът на групата Методи Кръстев, основен композитор и поет – творец на думи, се носи на вълната на артистичната свобода вече цяло десетилетие и създава стойностни и запомнящи се песни. 

За 10-годишното пътуване на No More Many More в седмицата на празненствата и с помощта на Методи, си припомняме 10 от техните най-значими и обичани песни. 

1. Тук някъде 

Тази песен поставя официалното началото на No More Many More. С любопитна комбинация от алтернативен рок и хип-хоп елементи, те бързо привличат вниманието на публиката, която жадува за нещо ново. А как започва всичко? След злополука със сноуборд, при която Методи получава тежка травма на рамото и се озовава на легло за продължителен период от време. В този период текстовете и мелодиите, които влизат в първия албум на групата, придобиват ново значение, защото се превръщат в източник на утеха и мотивация. Така, съдбата превръща това изпитание в първата глава на забележителното пътуване, което ги отвежда до мястото им сега. 

2. Бомба на стената

Това е песен, първа по рода си, що се отнася до креативния процес – No More Many More създават песен по вече готово … видео. Интригуващ разказ за графити крю, което дава на бандата видеозапис от процеса на създаването на т.нар. „бомба“ – незаконното рисуване на графити по стените на влаковите вагони. Инспириран от бунтарския акт, Методи пише Бомба на стената. А по ирония на съдбата, песента излиза точно по времето на бомбен атентат и на музикантите им се налага дълго да обясняват това съвпадение. 

3. По един или друг начин

В стремежа си да напише „най-яката песен с най-якия текст“, Методи се озова в преломен момент. В онзи период преобладава нагласата, че българският език не става много-много за пеене. Това предизвикателство му служи като движеща сила и до ден днешен. Първоначално, идеята му е да се слеят електронни хип-хоп бийтове и да си сътрудничат с DJ, но в същинския процес на работа с цялата група, посоката се променя. Любопитен факт е, че По един или друг начин е премахната от ефира на една от най-големите медии у нас. 

4. Не вярвам

На фестивал-конкурс „Силата на рока“, в който участват с над 40 банди, No More Many More навлизат в непозната територия. Свирят с акустични китари, заобиколени от усилватели и бас оборудване с размерите на трабант, но съумяват да се откроят. След само една година заедно, бандата печели първо място в конкурса за млади групи. Победата идва и с друга ценна награда: професионален запис в „Мастило мюзик“. Въпросната песен, Методи създава в сътрудничество с Десо от група Мастило, а видеото има над 100 000 органични гледания в YouTube.

5. Погледна ли

Taзи песен се ражда в култовото студио на Балкантон, където фронтменът на групата се засича с Иван Иванов от Casual Threesome, който много харесва рифа на песента. Иван предлага идея, която безпроблемно си пасва с готовия риф и се превръща в абсолютен хит. Важна роля в Погледна ли има и Анна-Мария Въртовска, добавяйки страхотни беквокали. Парчето така и не получава собствено видео, но пък приятелството между Иван и Методи, остава за цял живот.

6. Не и този път

Поредната песен на No More Many More, която е свалена от ефира, заедно с 40-минутно интервю от телевизията, сякаш не са се състояли. Не и този път има сериозна предистория – композирана е и е вдъхновена по време на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. На баса се включва и Георги Георгиев и резултатът е песен-емблема за групата и символ на едни смътни времена, които като че ли продължават и днес. Любопитното е, че клипът към песента е сниман при доста нестандартни обстоятелства по време на продукцията на български филм, малко нелегално и с изключителната подкрепа и монтаж на Росица Николова – Chewbacca.  

7. Бил съм там

Бандата започва този проект с една единствена цел: да създаде песен с възможно най-кратък текст и изглежда, че успява. Финалното видео с анимираното пиленце е това, което успява да предаде емоцията, която не е изказана с думи. 

8. Помогни ми

По време на тежките дни на пандемията от COVID-19 се появя песен, която служи като музикален отговор на безпрецедентните времена. Методи е сигурен, че бандата ще се справи с положението, но също така е наясно, че малко помощ би била от полза. В това парче басът отново е дело на Георги Георгиев, който го записва в Лондон, а Камен, на китарата, дава гениалния риф за припева и това в крайна сметка се превръща в заглавната песен на третия им албум. Финансовата подкрепа изиграва решаваща роля за осъществяването на това начинание и групата успешно осигурява финансиране от Национален фонд „Култура“ за завършване на записите и улесняване на разпространението на албума. Това се дължи много на отдадеността на Владимира Цекова, чиято постоянна подкрепа продължава да бъде безценна. С още малко помощ от Прожектор Плюс, от медиите, от приятелите и най-вече – от феновете, бандата разбира, че е възможно да получиш помощ, ако я поискаш и силно мечтаеш.  

9. Един от тях

Интригуваща възможност се открива, когато бандата получава покана от БНР за участие в конкурса „Пролет“. Без готов проект, но с много творческа енергия, момчетата бързо се захващат за работа. Методи споделя, че макар и песента да е създадена „набързо“, той вярва, че тя е една от най-силните песни в четвъртия албум на групата, който предстои да излезе до края на 2023. Що се отнася до самия конкурс, групата е със статус „Не коментирам“ и оставя темата на любопитството на публиката. 

10. Полуизяден и Няма бивши хъшове

Приятелството между Валери Йорданов и No More Many More е на около две години, но е съдбовно. Валери отива на концерт на бандата, придружен от дъщеря си Яна Йорданова. Tой се обръща към групата с интересна молба – да използва песента „Хляб и зрелища“ от втория им албум като част от саундтрака към филма му „Шекспир като улично куче“, чиито снимки предстоят тогава. Момчетата с удоволствие се съгласяват и след известно време получават покана от режисьора да гледат суровия монтаж на филма. Методи толкова се впечатлява, че решава да напише чисто нова песен, която да е специално за филма. Само една седмица е нужна на Полуизяден да се материализира с помощта на Анна-Мария Въртовска и автентични кадри от филма, който печели награда след награда. 

На 28 септември No More Many More ще представят и още един съвместен проект с Валери. Премиерата на „Няма бивши хъшове“ ще се състои на концерта по случай 10-годишнината на групата в Stroeja Open Air. Музиката и текстът на новото парче имат пряка връзка с конфликтната ситуация в Народния театър, а бандата непоколебимо подкрепя позицията на Валери, който застава твърдо на страната на Александър Морфов.