Защото добрата музика има значение

На всеки 40 секунди някъде по света някой се опитва да сложи край на същестуването си по собствено желание, а всеки пети човек е минал през депресивен епизод поне веднъж в живота си. В Световния ден на психичното здраве – за силата на добрата музика като лечител, който ни помага по-лесно да се справим със стреса, житейските кризи и невъзможността за адаптиране към действителността. 

Не че ви е нужно още убеждаване, за да увеличите звука.

Лечебните ноти на музиката

Добрата музика може да промени настроението и да инжектира удоволствие в деня на всеки мигновено. Слушането на любимата музика категорично помага за намаляването на стреса и безпокойството. Тя работи в полза на психичното, но и на физическото здраве, като понижава кръвното налягане и предизвиква освобождаването на допамин, носи усещане за щастие, увеличава производството на серотонин и може да помогне в борбата с депресията, тревожността, паниката и гнева. Сещаме се за около още … само едно нещо, което действа така.

Прави музика, за да си здрав и умен

Обучението и образованието по музика и музикални инструменти подобрява мозъчната структура и функция, помага на координацията и грамотността и прави хората по-доволни и щастливи. За тези, които започват в ранна възраст, това може да подобри и дългосрочната памет и да допринесе за развитието на мозъка.  Дори и кратки периоди на музикално обучение могат да имат дълготрайни ползи, така че хващайте инструмент по желание и започвайте.

Подобряване на когнитивните способности 

Много хора обичат да слушат музика докато учат или работят. Според някои изследвания, фоновата музика може да повиши когнитивната функция. Музиката може да подобри скоростта, с която информацията се обработва от мозъка и дори да подобри запаметяването. 

Музиката може да подобри мотивацията

Има причина тренировките да преминават по-леко и приятно, докато слушате музика. Според проучвания, слушането на музика с бързо темпо кара хората да работят и тренират по-усилено. Дори и да не си падате по спорта, винаги е добра идея да започнете деня си с любимите си парчета, за да бъде позитивен.

Музиката ни събира

Музиката има силата да генерира усещане за общност и свързаност. Пеенето и свиренето с приятели или гледането на изпълнение на живо, ходенето на концерти и фестивали, може да помогне за установяване на социални взаимоотношения и да даде на хората чувство за принадлежност. А това укрепва психическата устойчивост и прави хората по-спокойни, по-стабилни, по-силни заедно. Затова добрата музика има значение.