За Кучетата и още истории за триумф, изпитания и забава

20 години Der Hunds

На 21 октомври в клуб Mixtape 5 в София алтернативната рок група Der Hunds ще отбележи 20 години на сцена. За две десетилетия историите на групата са много и във всички емоционални полюси – престижни награди, фестивали, премиери, първи места, но и – промени в състава, различни спънки и предизвикателства, понякога – загуби, но най-вече – много музика и приятели.  

За да отпразнуваме годишнината, връщаме Боби Косатката – вокалист и основен артистичен двигател на бандата, към неговите пет любими Der Hunds истории. 

1. Генезисът на името на кучетата

Der Hunds носят името си с гордост вече 20 години. Не всички обаче знаят историята му. Името всъщност е превод на думата „куче“ от немски с малка добавка за уникалност от Боби, латинската буква „s”. Идеята се ражда по време на разговор с първия барабанист на бандата, Георги Фидлер, който живее няколко години в Германия. Но всъщност Боби Косатката действително много обича кучетата и по времето на основаването на групата, ходи редовно в софийските приюти да разхожда животните. Толкова е потресен от това, което вижда там и мрачната слава на приютите, че се вдъхновява, кръщава и първия албум на групата “Blue Аnimals” и пише текста към една от песните в него „Dog Кillers”.

2. Пловдивски дебют 

През зимата на 2010 Der Hunds тръгват към Пловдив, нетърпеливи за първия си концерт, извън София и представянето на дебютния си албум. Натоварват техниката и инструментите в колата и потеглят, тогава в състав – Жоро Фидлер, Вили Попов, Миро Виденов и Боби. В “Петното на Роршах“ откриват неочаквана подкрепа. Макар и не толкова многобройна, публиката ги посреща с ентусиазъм и добро настроение. Едни пътуват от София специално за концерта, а други – знаят наизуст всички песни от току що представения албум – окуражаващ знак за една прохождаща банда. След дълга нощ на музика и нови приятелства, Der Hunds се запътват обратно към столицата. С настъпващата умора, шофирането на връщане се превръща в предизвикателство, но Жоро събира сили и бандата пристига у дома благополучно в мразовитата сутрин. Това е само един от многото рокендрол дни, които предстоят и сигурен знак, че музиката е правилният път. 

3. Разруха с градивна цел

През 2012 Der Hunds издават своят втори албум. През октомври групата организира снимките на видеоклип към песента “Waterfall” от албума. Вили Попов, китаристът по това време, намира екип от много ентусиазирани млади хора, работещи в кино-сферата, които на абсолютни доброволни начала и с голямо желание се заемат със снимачната дейност. Бандата избира за локация един рудник близо до Перник. След умората от снимки от изгрев до залез, пътуване напред-назад и работа в нощни барове, Боби прави грешната маневра – сблъсък на задницата на колата с бензиновата колона. Резултатът е едно стъкло на сол и заминаване с мръсна газ – все пак е снимачен ден. А щетите продължават – прашни инструменти, още по-прашни обективи и тотално износени грайфери на колата, която бясно обикаля по чакъл и прах, за да заснеме перфектния кадър. Въпреки всичко това, момчетата остават адски доволни и изключително благодарни на екипа, с който създават страхотен продукт. Видеото на „Waterfall“ може да се види в YouTube, а имената на героите са в края на видеото.

4. Контролиран хаос в Грьонинген

През януари 2017 Der Hunds получават шанса да участват на един от най-големите европейски фестивали – Eurosonic, в холандския град Грьонинген. Бандата лети с нискобюджетна компания, която обаче каца в най-южната част на Нидерландия – Айндховен. Така Der Hunds прекосяват цялата страна с влак, където пият доволно студена бира и се наслаждават на пътуването, макар и стоейки прави в коридора. „Слязохме на гарата в Грьонинген и мениджърът, когото бяхме наели специално за това събитие каза, че „отива за гъби“, разказва Боби. Връща се чак на следващата вечер, малко преди началото на концерта. Бандата се настанява в едно „олимпийско селце“ на речно корабче с каюти за спане, чиито собственици се оказват българи и веднага ги черпят кашон с шампанско за добре дошли. Запознават се и с холандското време и със студения януарския дъжд, чакайки превоза си цял час навън само, за да го изпуснат – пълен рокендрол, както си му е редът. В деня на фестивала, бандата остава изумена от мащаба и организацията му. Над 300 групи на над 40 сцени в рамките на 4 дни. Всеки детайл е щателно организиран – транспорт, саундчек и всичко по средата. Концертът на Der Hunds е организиран в просторен клуб в самия център на града. Хората пристигат, редят се на опашки половин час по-рано, нетърпеливо си купуват напитки и гледат сцената с огромен интерес и очакване. Това събужда сценичната треска у музикантите и първоначално дава колеблив старт на изпълненията, но бандата успява да си върне самообладанието и концертът в крайна сметка минава страхотно.

5. Идолът

Боби си спомня: „Сутринта на 19-ти май 2017 година се събудих рано – някъде към десет-десет и нещо. Като всеки „нормален“ човек първо погледнах към телефона си и на мига се смразих. Имах над 50 съобщения под най-различна форма и от най-различни хора. И всичките гласяха едно и също: „Разбра ли за Крис Корнел!?“. Той е, без съмнение, един от най-любимите певци на всички времена за Боби. С Der Hunds правят кавъри на негови песни и често хората оприличават гласа на Боби с неговия. Само година преди това, Крис Корнел свири на живо за пръв, но и за последен път в България, в Античния театър в Пловдив. По жестока ирония на съдбата, точно на 19-ти май вечерта, Боби планира първата си изява като самостоятелен изпълнител в един столичен бар – сам с акустична китара в ръка, подобно на самия Крис Корнел в Пловдив. Оригиналният му сетлист включва весели и танцувални песни, но когато вечерта идват десетки приятели и фенове, споделящи любовта към музиката на Крис, Боби забравя за първоначалния си план и събитието се превръща в един импровизиран трибют. „Спомням си, че се прегръщахме, а много от хората –плачеха. Атмосферата беше много особена, настроението крайно минорно, но – солидарно.“ Така първата самостоятелна изява на Боби от весела рокендрол вечеринка се превръща в скръбен, но много прочувствен спомен. След това Der Hunds от време на време правят трибют-концерти в памет на Крис Корнел и се заемат с кампания за борба с депресивните състояния. Бандата поддържа духа на музиката на своя идол жив и до днес, изпълнявайки негови парчета – за тях самите и за всички, които обичат неговата музика.