ZVUK: Fenne Kuppens от Whispering Sons

ZVUK
ZVUK: Fenne Kuppens от Whispering Sons
Loading
/

Чуй алтернативата. Защото добрата музика има значение.

ZVUK е предаването за алтернативна музика на Projector Plus. Можете да чуете епизода в платформите Spotify, Apple Podcasts и Google Podcasts. В неговия първи епизод гостува Fenne Kuppens от Whispering Sons.

Докато в София не спира да вали, ZVUK се среща виртуално с Fenne Kuppens – динамичната фронтдама на белгийската група Whispering Sons, която е в красивия и слънчев Брюксел. Бандата е ангажирана с поредното европейско турне, промотиращо новия им албум “The Great Calm”, а Fenne размишлява върху чувствата си към тези така необходими срещи и интервюта в такъв период. Споделя, че се радва на възможността да обсъжда музиката, която прави и да разказва за пътя на групата, която се събира в университета до концертите им на голямата сцена. За нея разговорите за музика са също толкова важни, колкото това да оставиш текста и мелодията да говорят сами за себе си. Слушайте първия епизод на подкаста ZVUK, за да научите повече за креативния процес на вокалистката и как държавната подкрепа в Белгия подпомага изкуството. 

Whispering Sons се завръщат в София за концерт на 21 май в Строежа по покана на Fest Team, а това ще бъде техният втори път в българската столица. В началото на разговора ни, Fenne връща лентата назад към първото посещение на групата в София, въпреки че натовареният тур график тогава оставя у нея само фрагментирани спомени. И все пак, въпреки вихъра на събитията, топлината и ентусиазмът на българската публика оставят трайно впечатление и тя с нетърпение очаква предстоящото им шоу у нас.

Преди европейските турнета, обаче, Whispering Sons започват да създават музика в университетския кампус преди малко повече от 10 години. Това, което свързва Fenne и момчетата, е  общата им  страст към музиката. Първите няколко години са период на изследване и експерименти, докато всички заедно се опитват да определят своя звук и посока. Едва през 2015, когато започват да изнасят множество концерти из Белгия, а по-късно и в Европа, нещата наистина се оформят и придобиват сегашния си вид. Както всяка група, от самото начало  до днес, Whispering Sons са се сблъсквали с различни препятствия, както лични, така и професионални, но ангажиментът им към изкуството остава непоколебим. Според Fenne природата на тези предизвикателства се променя непрекъснато и значението на думите, които използва в музиката си, за да ги опише, също не остават същите  с времето. За нея музиката обхваща всестранни преживявания и емоции, резонирайки по различен начин с всяко ново слушане.

Освен звучене, обаче, визуалната естетика също играе ключова роля в идентичността на групата. Това се забелязва и от обложката на последния им албум – “The Great Calm.” Образът на изгоряла кола, заснет от фотографа Wouter Van de Voorde, е едновременно тревожен и красив. За Fenne, тази снимка символизира приемането на нещата такива каквито са, въплъщавайки идеята, че дори след разрушението, има красота в това, което остава. Фотографията резонира дълбоко с нея, особено тъй като дискусията за нея се появява докато пише текста на песента за „Stand Still“, която описва именно пътуване с кола през стар квартал. Синергията между изображението и песента е щастлива случайност, която тя прегръща с отворени обятия, въпреки някои първоначални колебания от страна на останалите членовете на групата.

Дори и извън звукозаписното студио,  музиката е постоянен спътник в живота на Fenne. Тя се старае да следи всичко ново, което излиза на пазар, но личните ѝ предпочитания са по скоро насочени към амбиент и експериментална електронна музика, която е доста по-различна от пост-пънк звученето на Whispering Sons. Според нея това не пречи и най-вече  е важно да преоткрива свежа и вдъхновяваща музика, дори ако тя се различава от това, което създава с групата.

Нещото, което със сигурност не ѝ допада напълно, е управлението на социалните медии на групата. Това е отговорност на Fenne от самото начало и понякога ѝ се струва трудно да взема решения в името на харесванията и новите последователи. Въпреки че е  предизвикателно да поддържа постоянната онлайн ангажираност, така нужна в днешната дигитална ера, тя признава стойността на платформите, допринасяща за създаване на лична връзка с феновете им. Смеейки се, Fenne признава, че понякога мечтае за дигитален детокс, но заедно се съгласяваме, че директното взаимодействие  и обратната връзка в социалните мрежи, са все пак нещо прекрасно.  Whispering Sons пристигат в София на 21 май в Строежа, за да заредят слушателите със своя магнетичен и мистериозен стил, след което ще продължат своето европейско турне и така до следващия път, когато отново ще наминат през Балканите. А Fenne Kuppens остава посветена на изкуството си, както на сцената, така и извън нея.